FAKÜLTEMİZ HOCASI’NIN LONDRA’DAKİ HAT SERGİSİNİ KÜLTÜR BAKANIMIZ AÇTI

Trakya Üniversitesi İlahiyat fakültesi ulusal etkinlikleri yanında uluslararası faaliyetleriyle de adından söz ettiriyor. Fakültemiz Hat hocası Yrd. Doç. Dr. Ömer Kasım Kahya ile İngiltere'nin eski Bağdat Büyükelçisi Terence Clark'ın modern ve klasik tarzda ortaya koydukları eserlerinden oluşan, İngiltere'nin başkenti Londra'daki Yunus Emre Enstitüsünde (YEE) kurulan hat sergisinin açılışını Kültür ve Turizm Bakanımız Numan Kurtulmuş yaptı.
Burada yaptığı konuşmada, her iki sanatçıya da tebriklerini ileten Bakan Kurtulmuş, "Kaligrafi, geleneksel İslam sanatlarının en güzel formlarından birisidir. Aslında alfabe harfleri aynı, herhangi bir şekilde yazdığınız yazıdaki harf, bilgi, form değişmiyor ama kaligrafi vasıtasıyla İslam'ın bu muhteşem sanatını kullananlar, asırlar içerisinde tabiri caizse harflerin her birisini konuşturmuşlar." dedi.
Ayrıca, kaligrafinin farklı formlarıyla da çok farklı estetik değerleri ortaya çıkarıldığı dile getiren Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Kaligrafi, işte bugün duvarlarda gördüğümüz gibi çok muhteşem eserler ortaya çıkardığına benzer şekilde İslam sanatı medeniyetlerinin saraylarının duvarlarını süslemiş, camilerin duvarlarını süslemiş, medreselerin duvarlarını süslemiş, hem bir sanat olarak bu sanata büyük önem vermişler hem de aynı zamanda bu sanatın dilini kullanarak asırlar içerisinde medeniyetin iç değerlerini, bir medeniyetin düşünce dünyasını oluşturduklarını bu sanat üzerinden yıllarca bizlere anlatmışlar. Mesela, Hilye-i Şeriflerle başka birşey söylemişler, etrafına yazdıkları tezhiplerle başka birşey anlatmışlar, o tezhibin etrafındaki diğer süslemelerle bambaşka değerler ortaya çıkarmışlardır. Bu güzel serginin, burada bu salonda sergilenmesinden büyük bir onur duyuyorum."
Fakülte olarak bizler de hocamızın çalışmalarıyla gurur duyuyor ve başarıları dolayısıyla kendisini tebrik ediyoruz.
Biri doğu biri batıda farklı sosyal çevrelerde yetişen iki hattatın İslami sanata dair aşk ve yeteneklerinin buluşturulduğu Londra'daki sergi, 8 Aralık'a kadar ziyaret edilebilecek.

Ek Resimler
Bu içerik 10.11.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 965 kez okundu.