TRAKYA ÜNİVERSİTESİ İLÂHİYAT FAKÜLTESİ ULUSLARARASI BALKANLAR SEMPOZYUMU

    Günümüzde Balkanlar’ın cazibe merkezi olan Edirne, tarihsel süreçte de Osmanlı Devleti’nin başşehri olmuş; büyük rüyalar önce bu şehirde görülmüş, geleceğe dair umutlar burada yeşermeye başlamıştır.

    Güzel bir geleceğin umut ve rüyasıyla 2013-2014 akademik yılında yeni bir ilim merkezi faaliyete başladı: Trakya Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi. Trakya Üniversitesi’nin en genç üyesi olan İlâhiyat Fakültesi akademik yapılanmasını kısa sürede tamamlayıp, 95 öğrencisiyle eğitim öğretime başladı.

    Bu arada iki ayrı uluslararası projeye imza attı. Bunlardan biri Bulgaristan Bölge Müftüleri Eğitim Semineri Projesi, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın da desteği ile 3-11 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirildi.

    İkinci olarak da İSAV (İslami İlimler Araştırma Vakfı) ve İstanbul Üniversitesi İslâm Araştırmaları Merkezi’nin katkılarıyla 7-9 Mayıs 2014 tarihleri arasında, Balkan ülkeleri başta olmak üzere, birçok farklı ülkeden otuz dört katılımcının bildiri sunacağı “Osmanlı İlim, Düşünce ve Sanat Dünyasında Balkanlar” başlıklı uluslararası bir sempozyum gerçekleştirecektir. Balkanlar T.Ü. İlahiyat Fakültesi’nin öncülüğünde serhad şehri Edirne’de bir araya gelecektir. Ayrıca sempozyuma Balkan ülkelerinin başmüftüleri de katılacaklardır. 

    Osmanlı'nın inşa ettiği medeniyet ve huzur ikliminde, ülkenin diğer bölgeleri gibi Balkanlar da her alanda önemli atılım ve gelişmeleri doyasıya yaşamıştır. En az 600 yıllık huzurlu ve bereketli iklimin  ürünü olan ilim, düşünce ve sanat hayatını yeniden keşfetmenin ve anlamanın, günümüz dünyasında bize yeni umutlar, çok yönlü imkânlar sunacağı ve köprüler kuracağı kanaatindeyiz.

    Türkiye’den Balkanlar’a ve Balkanlar’dan Türkiye’ye iki yönlü bir bakış sadece Balkanlar’ı değil, kendimizi anlamamıza da katkı sağlayacaktır. Üniversitenin görevi sadece öğrencilere eğitim vermek değil, aynı zamanda içinde bulunduğu toplumun sorunlarına tarihî miras ve birikimden de istifadeyle evrensel ölçekte çözüm önerileri sunabilmektir.
Bu bilinç ve vizyonla çalışmalarını yürüten Trakya Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi, ilerleyen dönemlerde aynı heyecan ve ciddiyetle çeşitli akademik projeleri hayata geçirmeye devam edecektir. Böylelikle Balkan ülkeleriyle olan akademik ve kültürel bağlar da güçlendirilmiş olacaktır.

    Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan ve halkımızın katılımına da açık olan sempozyum ve programla ilgili ayrıntılı bilgiye: http://ilahiyatsempozyum.trakya.edu.tr/ web adresinden ulaşılabilir.
Bu içerik 30.04.2014 tarihinde yayınlandı ve toplam 1859 kez okundu.