ÇÖLYAK HASTALIĞI HAKKINDA


Çölyak  hastalığının;  buğday,  arpa  ve  çavdar  gibi  tahıllarda  bulunan  glüten  adlı  proteine  karşı hassasiyet  sonucunda  ortaya  çıkan  bir  hastalık  olduğu  bilinmektedir.  Sağlık  Bakanlığı  Bilgi  Sistemi kayıtlarına göre ülkemizde 2022 yılı sonu itibarıyla 154.027 kişiye çölyak hastalığı tanısı konulmuştur. Beslenme  hakkı ile  sağlık  hakkının temel insan  haklarından  olduğu  düşünüldüğünde  glüten intoleransı geliştiren  bu  kişilerin  beslenmelerinde  glütensiz  diyet  uygulanabilmesi  amacıyla  gerekli  tedbirlerin alınması önem arz etmektedir.

Bu kapsamda çölyak rahatsızlığı olan Üniversitemiz öğrencileri ile akademik ve idari personelin glütensiz beslenme kolaylığı sağlaması amacıyla yemekhanelerde glütensiz menünün (paketli ürün ve hazır gıda) çıkartılması planlanmakta olup;  çölyak rahatsızlığı olan öğrencilerimizin 24.01.2024 tarihine kadar Fakültemiz öğreni işleri bürosuna bilgi vermesi gerekmektedir.

İlgililere önemle duyurulur.

Bu içerik 17.01.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 212 kez okundu.