RUMELİ’DEN KUDÜS’E BAKIŞ


Fakültemizin tertip ettiği düzenli ilmi toplantılar silsilesi olan ve üçüncü yılına giren SELİMİYE KONUŞMALARI’nın 22. Programı Fakültemizin Selimiye binasında gerçekleştirildi. Fakültemiz öğretim üyesi Doç. Dr. Muhammet Altaytaş’ın moderatörlüğünü yaptığı programda fakültemiz öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Şentürk ve Mimar Sinan Vakfı Onursal Başkanı Hasan Gümüş dinleyicilere “Kudüs”ü anlattı.

Kudüs’ün tarihi hakkında bilgiler veren Hasan Gümüş, ayet ve hadislerden örnekler vererek konuşmasına devam etti. Kudüs ve Mescid-i Aksa şuurunun gençlere aktarılması gerektiğini söyleyen Gümüş “Gençlerin -özellikle de dini ilimlerle meşgul olan talebelerin- mutlaka bu kutsal topraklara getirilmesi ve heyecanlarının canlı tutulması gerekir” diyerek sözlerini bitirdi.

Kudüs’e yaptıkları gezinin fotoğrafları ile sunumunu gerçekleştiren Mustafa Şentürk, gezi esnasında tecrübe ettikleri heyecan verici ve duygusal birçok olayı dinleyicilere nakletti. Şentürk, Hıristiyanların kutsal saydıkları Doğuş Kilisesi’ne yılda yaklaşık 4 milyon ziyaretçinin gelmesine rağmen Mescid-i Aksa’nın ziyaretçi sayısının 40 binlerde kaldığını belirtti. Mescid-i Aksa’ya en çok ilginin Türkiye’den olduğunu ifade eden Şentürk, bölge halkının Türkler’i çok sevdiğini ve tek kurtuluş ümidi olarak gördüklerini söyledi. 

Moderatör Muhammet Altaytaş’ın Mekke, Medine ve Kudüs’ün I. Dünya Savaşı neticesinde Türklerin bu şehirleri müdafaa etmekten aciz düşüp çekilmeleriyle Müslümanlar’ın hakim olduğu yerler olmaktan çıktığını geriye sadece “İstanbul”un, Türkiye'nin kaldığını bununla birlikte bu kutsal toprakların istiklâl ümidinin yine İstanbul’da ve Türkiye'de olduğunu söylemesi dikkat çekti. Konuşmacıların sunumları sonrasında dinleyicilerden gelen soru ve katkılarla program nihayete erdi. Bu akademik sezondaki son programı gerçekleşen SELİMİYE KONUŞMALARI, her ay farklı bir konu ve konuşmacının katılımıyla Ekim ayından itibaren başlamak üzere devam edecek.

Ek Resimler
Bu içerik 09.05.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 796 kez okundu.