FAKÜLTEMİZ 6. DÖNEM MEZUNLARINI UĞURLADI

Fakültemizin altıncı dönem mezunlarının mezuniyet töreni 23.06.2023 tarihinde Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Mezuniyet törenine Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin AYDOĞDU, Dekanımız Prof. Dr. Ali ÖZTÜRK, Üniversitemiz Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet SEZGİN, öğretim elemanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile öğrencilerimizin aileleri iştirak etti.

Aziz şehitlerimiz anısına yapılan saygı duruşunun akabinde İstiklal Marşı’mızın okunmasıyla başlayan program fakültemiz öğrencilerinden Eren ÖNER’in Kur’ân-ı Kerîm tilavetiyle sürdü. İlahiyat fakültemizin ilahi korosunca icra edilen ve farklı güftelerin seslendirildiği küçürek bir konserden sonra kıymetli hazıruna “Trakya Üniversitesi Tanıtım Sunumu” takdim edildi.

2022-2023 akademik yılı ilahiyat fakültesi birincisi Yunus Eren YALNIZ mezun öğrenciler adına konuşmasından sonra kürsüye gelen dekanımız Prof. Dr. Ali ÖZTÜRK yaptığı konuşmasında şunlara yer verdi: “Her başlangıcın bir sonu olduğu gibi üniversite hayatının da bir sonu vardır ve sizler şimdilik bu sürenin sonuna gelmiş bulunuyorsunuz. Oysaki bilginin sonu yoktur. Bilgilendikçe bildiklerinizin bilmedikleriniz yanında çok az olduğunu idrak edersiniz. Bu bakımdan her ne kadar üniversiteyi bitirmiş olsanız da beşikten mezara kadar ilim düsturu gereği öğrenme hevesinizin hiç yok olmaması gerekir. Fakültemiz dini ilimler konusunda yüksek öğretim vermektedir. Dini ilimler sahasındaki bilgi hem önemli hem de ilahi bilgiyi konu edinmesi bakımından son derece değerlidir. Ancak bilgi davranışa dönüştüğü, hayat tarzı haline geldiği müddetçe kişiye değer katar. Bu açıdan ilim-amel birlikteliğini aklınızdan çıkarmamalısınız. İlimsiz amel de, amelsiz ilim de eksiktir. Amelin de ihlaslı olanı makbuldür. Unutmayalım ki milletimizin din konusunda başvuracağı kişiler sizlersiniz. İster resmi göreviniz olsun ister olmasın mezun olduktan sonra ilahiyatçı kimliğinizle size sorulana doğru cevaplar vermekle yükümlüsünüz. Bilginizle olduğu kadar ahlakınız ve davranışlarınızla insanlara örnek teşkil etmek durumundasınız. Bu bakımdan muhatap olduğunuz kitlelerin sorumluluğunun bizlerin üzerinde olduğunu bir an bile aklınızdan çıkarmamalısınız. Her bir faaliyetin piyasa değerinin öncelendiği modern dünyada insanlara doğruluğu, sabırlı olmayı, âdil olmayı, fedakarlığı tavsiye etmenin peşin bir karşılığı olmayabilir. İyiliği çoğaltmanın, kötülükleri azaltmanın, insanın dünya ve ahiret mutluluğu için hiçbir samimi gayretin karşılıksız kalmayacağını bilmemiz gerekir. Nitekim Kur’ân-ı Kerim’de ‘İman edip dünya ve ahiret için yararlı işler yapanlar bilmelidirler ki biz güzel iş yapanların ecrini asla zayi etmeyiz’ buyrulmaktadır. Bu yüzden yaptığımız işlerde önceliğimiz Hakk’ın rızasını kazanmak olmalıdır”. Konuşmasını öğrenci ailelerine hitap ederek sürdüren dekanımız üniversitemiz akademik ve idari personeline sunduğu teşekkürden sonra alkışlarla kürsüden ayrıldı.

Kürsüyü teşrif eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin AYDOĞDU ise dekanımıza ve fakülte birincimize teşekkür ettikten sonra Üniversitemizi nitelik ve nicelik açısından kısaca değerlendiren bir konuşma yaparak şunlara değindi: “Üniversitemiz 1982 yılında kurulmuştur. Geçen yıl 40. yılımızı kutladık. 40 yıl üniversiteler için iyi bir süre. Zira üniversiteler yaşlarıyla olgunlaşıyorlar. Bizim üniversitemiz de Türkiye’de kurulan ilk yirmi beş üniversite arasında yer almaktadır. Şimdiye kadar yüz elli dört bin civarında mezun vermiş olan üniversitemizde akreditasyon çalışmaları da büyük bir hızla devam etmektedir. Bu konuda ilahiyat fakültemiz de büyük bir çaba göstermektedir.”

Daha önceden planlanmış bir yurtdışı seyahati nedeniyle merasime iştirak edemeyen rektörümüz Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU yayınladığı konuşma kaydında katılımcılara şu kıymetli mesajları verdi: “Edirne bizim tarihimizin en müstesna şehirlerinden biri. Burada öğrencilik yapmak gerçekten bir ayrıcalık. Çünkü Edirne’nin kendisi bir öğretmendir, bir başkenttir. Bir yer bir kere başkent oldumu bir daha susmaz, derler. Köprüleriyle, hanlarıyla, hamamlarıyla, camileri ve saraylarıyla, şifahaneleriyle hep konuşur. Edirne, işte bu müstesna şehir, sizleri de bağrında bir öğretmen gibi yetiştirdi. Siz farkında olmadan o ezanların, bu bayrağın altında, bu yaşanmışlıkların yanında aslında Edirne öğretmeninin öğrencisi oldunuz. Emin olun çok büyük şeyler başardı bu şehir. Beylikten imparatorluğa geçtiğimiz bu şehir sizi de sardı sarmaladı. O yüzden Edirne’de okumak bir ayrıcalıktır. İkinci ayrıcalık ise Trakya Üniversitesi’nin öğrencisi olmanızdır. Bölgenin en eski, en köklü eğitim kurumudur burası. Bünyesinden Tekirdağ, Çanakkale ve Kırklareli’yi doğurmuş bir anaç üniversite. Bölgenin en önemli eğitim ve hizmet üssü olan Trakya Üniversitesi artık gençlik ve olgunluk yaşını doldurdu, ileri atılacak, büyük işler başaracak yaşa geldi. Pek çok bölümümüz artık akredite durumda. Türkiye’de en çok Balkanlı öğrencinin okuduğu üniversitemiz yetmiş dokuz ülkeden beş bin iki yüz öğrenciye kapılarını açmıştır. Sizler Trakya Üniversitesi’nin öğrencisi oldunuz ancak iş bununla bitmiyor. Sizler artık Trakya Üniversitesi’nin yetiştirdiği insanlarsınız, dolayısıyla Trakya Üniversitesi sizi ömrünüzün sonuna kadar hiç bırakmayacak.

Sevgili aileler! Bu tören aslında sizlerin hakkı. Ne mutlu sizlere ki zor şartlar altında bu yaşa getirdiğiniz evlatlarınız bugün burada mezun oluyor. Cân u gönülden hepinizi kutluyorum!

Sevgili hocalarım! Bir lise mezunu olarak aldığınız evlatları sanki halı dokur gibi ilmek ilmek, küçük küçük yetiştirdiniz ve şimdi mezun ediyorsunuz. Bu eser sizlerindir. Şimdi bu evlatlar yurdun her yerine gidip bir yanlışı düzelttiklerinde, bu memleket için bir adım attıklarında onları yetiştiren ana babalar yanında sizler de bu iyilikten birer nasip alacaksınız. Emin olun bir öğretmen için en büyük gurur da budur.

Sevgili öğrencilerim! Yüz aydınlığıyla mezun oluyorsunuz. Sizlere birkaç nasihatim olacak. Öncelikle bilginizi geliştirmeye devam edin. Eğitim çok uzun bir yolculuktur. Siz uzun yola hüküm giydiniz. Susadıkça susuzluğunuz daha da artacak. Yolunuz uzun. Dünya inanılmaz bir hızla değişiyor. Siz bilgiye kolaylıkla ulaşabildiğiniz için çok şanslısınız. Bu açından lütfen kendinizin kıymetini bilin. Bilgi konusunda kendinizi yetiştirirken güzel ahlak ve doğru sözlülük gibi hususlara da çok dikkat edin. Annenize, babanıza, sizleri yetiştiren hocalarınıza ve bu millete hürmette kusur işlemeyin. Yolunuz açık olsun! Allah yolunuzu açık etsin!”.

Sayın rektörümüz Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU’nun konuşma kaydından sonra plaket takdimine geçildi.

Fakülte birincimiz Yunus Eren YALNIZ plaketini Prof. Dr. Metin AYDOĞDU’dan, fakülte ikincimiz Doğukan ÖZTÜRK plaketini Prof. Dr. Ali ÖZTÜRK’ten, fakülte üçüncümüz Hacer DAŞKIRAN plaketini Edirne İl Müftü Yardımcısı Zeynep Kaya DEMİRTAŞ’tan teslim aldı.

Mezun öğrencilere bölüm öğretim elemanları tarafından mezuniyet belgeleri verilmesiyle süren tören programı, tüm mezun öğrencilerin meslek yeminini okumasının ardından sonlandı.
Ek Resimler
Bu içerik 11.07.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 440 kez okundu.