HEM YUNUS HEM SİNAN OLMAK: KÜRESEL DÜNYADA FİNANSAL YÖNETİM


22.11.2022 Salı günü 13:00-14.00 saatleri arasında Trakya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda ve fakültemizin periyodik olarak düzenlediği “Selimiye Konuşmaları” çerçevesinde 17.00-19.00 saatlerinde, Trakya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Selimiye Yerleşkesi Konferans Salonu’nda “Küresel Dünyada Finansal Yönetim” isimli iki ayrı panel gerçekleştirildi.

Günümüz insanının özellikle pandemi ile birlikte daha çok ilgilenmeye başladığı ekonomik düzen ve meseleler ile ilgili olan panelin moderatörlüğünü Prof. Dr. Mustafa Şentürk yaparken söz alan konuşmacılardan Ekonomist-Yazar Dursun Ali Yaz, “Paranın bir meta olarak alınıp satılmasının tarihin hiçbir döneminde tasvip edilen bir davranış olmadığını, tüm dinlerin ve bilginlerin günümüzde faiz olarak nitelenen paradan para kazanma eylemini haksız kazanç elde etmenin en açık örneklerinden biri olarak gördüklerini ifade etti. Bu mesele hakkında çeşitli eserler telif etmiş olan yazar, paranın insanlık tarihindeki biçim ve türleri hakkında aydınlatıcı bilgiler aktarmanın yanında, bu konuda, İslâm’ın ilk dönemi olan Hulefâ-i Râşidîn devrindeki farklı yaklaşımları izah etti. Ayrıca bugün ekonomik refahtan bahsedilecekse bunun sahip olunan kıymetli madenler yahut para çokluğu ile değil üretim yapabilir olmayla mümkün olduğunu, dolayısıyla üretimi teşvik eden ve gerçekleştiren bir toplum olmanın son derece önemli olduğunu belirtti.

Panelin bir diğer konuşmacısı olan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Davut Pehlivanlı, bugün ekonomik anlamda alınması gereken pozisyonun ve tavrın doğru planlanmış risk yönetimi ile sıkı bir korelasyona sahip olduğunu vurguladı. Konuşmasının devamında bazı modern finansal hareketlerden de bahseden Pehlivanlı, tüm bu işlemlerin doğru bir risk yönetimi üzerine inşa edildiğinde gerçek işlevini kazanabileceğini söyledi. Sonuçta devletlerin, şirketlerin ya da bireylerin ekonomik geleceğinin ancak bu şekilde yönetilebileceğini; fakat son dönemde güzel makyajlanmış olsa da insanlık yararına kullanılmayan “sürdürülebilirlik” kavramının dünya servetlerini elinde tutan şirketlerin çıkarlarına hizmet ettiğini belirtti.

Uzun yıllar devletin faklı kademelerinde ekonomi uzmanı olarak çalışan, bir eğitimci olarak çeşitli üniversitelerde öğrenciler yetiştirmiş olan ve halen Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Ersin Nazif Gürdoğan, iktisat ve ahlakın bir bütün olarak geliştirilmesi ile gerçek insanlık başarısına ulaşılabileceğini çeşitli örnekler üzerinden açıkladı. Böylelikle bugün artık “ya o ya da bu” diye bir tercih hakkımız olmadığını, insanlığın ancak ahlakî ve ilmî birikimi birlikte ilerletmekle gerçek mutluluğa ulaşabileceğini söyledi. Bu çerçevede “Böylelikle Müslüman bir Türk bir elinde Mesnevî bir elinde Mukaddime olan çok yönlü ve farklı perspektifleri bir potada eritebilmiş kimseler olmalıdır, şüphesiz bunlar da geleceğin kurucuları olan gençlerimizdir” dedi. Özellikle gençlerin ve Edirnelilerin yoğun katılım gösterdiği programlarda kendi tecrübe ve birikimlerini aktaran Gürdoğan, bu programlara kendilerini davet eden Rumeli Gençlik Topluluğu ve İlahiyat Fakültesi’ne teşekkür etti. 

Trakya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Balkan Yerleşkesi’nde başlayan program Selimiye Yerleşkesi’ndeki panel ve misafir konuşmacıların Edirneli hemşehrilerimizle samimi sohbetleriyle sona erdi.

Ek Resimler
Bu içerik 24.11.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 274 kez okundu.