MURADİYE MEVLEVİHANESİ YENİDEN İHYA EDİLMELİDİR


Fakültemizin tertip ettiği düzenli ilmi toplantılar silsilesi olan  SELİMİYE KONUŞMALARI’nın 4. sezon 23. Programı Fakültemizin Selimiye binasında gerçekleştirildi. Fakültemiz öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Nurullah Koltaş’ın moderatörlüğünü yaptığı programda Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Anabilim hocalarından Prof. Dr. Safi Arpaguş dinleyicilere Mevlana ve Mevlevilik hakkında bilgiler verdi.

Mevlana, Mevlevilik ve Edirne’de Mevlevilik tarihi üzerine açıklamalar yapan ARPAGUŞ’un konuşması sırasında söylediği şu sözler özellikle dikkat çekti: “Muradiye Mevlevihanesi’nin 1939’da Kazım Dirik tarafından yıkılması dikkate değer…1938’de yapamadıklarını 1939’da yapıyorlar.”
Konuşmasının devamında Edirne Mevlevihanesi’nin yetiştirdiği önemli isimlerden bahseden ARPAGUŞ sözlerine şöyle devam etti: “Edirne Mevlevihanesi boş bir Mevlevihane değil, yüz tane Mevlevihane sayabiliriz belki ama onun içerisinde sayılabilecek çok büyük zevatın yetiştiği ve hazirelerinde medfun bulunduğu bir Mevlevihane. Onun için kesinlikle ayağa kaldırılması gereken, Edirne kültürüne kazandırılması gereken bir yer.”  

ARPAGUŞ Edirne Mevlevihanesi’nin yeniden ihya edilerek  kültürümüze kazandırılmasının önemine vurgu yaparak konuşmasını nihayete erdirdi. Soru-cevap faslının ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun sunumundan dolayı Safi Arpaguş’a teşekkür etmesi ve hediye takdimi ile program sona erdi. Akabinde Selimiye binamızdaki millet kıraathanesinde katılımcılar arasında muhabbet bir süre daha devam etti.

Toplantıya Üniversitemiz rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Üniversitemiz genel sekreteri Fakültemiz Dekanı Cevdet KILIÇ, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rıdvan Canım, gerek fakültemiz gerekse diğer fakültelerden öğretim üyeleri, öğrenciler yanında ilimizdeki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve halkımızdan konuya alaka duyan seçkin bir topluluk katıldı. SELİMİYE KONUŞMALARI farklı bir konu ve konuşmacıların katılımıyla her ay devam edecektir. 
Ek Resimler
Bu içerik 11.10.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 956 kez okundu.