OSMANLI TIBBININ KÖŞE TAŞLARI VE EDİRNE


Fakültemizin tertip ettiği düzenli ilmi toplantılar silsilesi olan SELİMİYE KONUŞMALARI’nın 5. sezonun ikinci konuşması olan 32. programı Fakültemizin Selimiye binasında gerçekleştirildi. 2019 yılının Prof. Dr. Fuat Sezgin yılı olması münasebetiyle böyle bir konunun tercih edildiği konuşmanın ilanında belirtildi. Fakültemiz öğretim üyelerinden Doç. Dr. Nurullah KOLTAŞ’ın moderatörlüğünü yaptığı programda İstanbul Teknik Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tuncay ZORLU  “Osmanlı Tıbbının Köşe Taşları ve Edirne” başlıklı bir konuşma yaptı. Kunuşmanın takdiminde Doç. Dr. Nurullah KOLTAŞ konu ve konuşmacı hakkında tanıtıcı bilgiler verdi. Ardından sözü misafir konuşmacıya bıraktı.

Prof. Dr. Tuncay ZORLU konuşmasına Osmanlı tıbbının dayandığı kaynakları izah ederek başladı. Sonrasında Osmanlı döneminde tıp ilminin geçirdiği aşamaları anlatarak Edirne II. Bayezid Darüşşifası’nın tanıtımını görsel slaytlar yardımıyla yaptı. Müzikle, güzel kokuyla, telkinle akıl hastalarının nasıl iyileştirildiğine dair izahlarda bulundu. Özellikle Türk mûsikîsindeki farklı makamların insandaki hangi farklı duyguları harekete geçirdiği ve hangi rahatsızlıklara iyi geldiği hususunda yaptığı açıklamalar dinleyicilerin ilgisini çekti.

ZORLU Avrupa’da çiçek hastalığının yol açtığı salgınlar sebebiyle binlerce insanın öldüğünü ancak bu hastalığa karşı aşılanmanın Osmanlı döneminde çok yaygın olduğunu hatta sokaktaki insanların bile uyguladığı sıradan bir tedavi yöntemi olduğunu söyledi. Bu yöntemin batıya nasıl aktarıldığını ve patentinin onlar tarafından nasıl alındığını belgeleri ile gözler önüne sererek konuşmasını nihayete erdirdi. Program Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi ZAFER’in konuşmacı Prof. Dr. Tuncay ZORLU’ya plaket ve hediyeler takdim etmesi ile son buldu.

Toplantıya Trakya Üniversitesi Genel Sekreteri ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cevdet Kılıç, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi ZAFER, öğretim elemanları ve öğrenciler yanında ilimizdeki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve halkımızdan konuya alaka duyan seçkin bir topluluk katıldı. SELİMİYE KONUŞMALARI farklı konular ve konuşmacıların katılımıyla her ayın ikinci haftası devam edecektir.

32. Selimiye Konuşması’nın tam video linki için tıklayınız.
Ek Resimler
Bu içerik 08.11.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 1083 kez okundu.