SELİMİYE KONUŞMALARI’NIN GÜNDEMİ “TRAKYA’NIN MANEVİ DİNAMİKLERİ” İDİ


Fakültemizin tertip ettiği SELİMİYE KONUŞMALARI programının kırk altıncısı Selimiye binamızda gerçekleştirildi. Fakültemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Altaytaş’ın oturum yöneticisi olduğu TRAKYA’NIN MANEVİ DİNAMİKLERİ başlıklı programın konuğu, programla aynı ismi taşıyan kitabın editörü eğitimci, araştırmacı yazar Ahmet Ay ile aynı kitaba üç yazı ile katkıda bulunan Fakültemiz Öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mustafa Şentürk idi.  
Ahmet Ay iki yıl süren kitap projesinde, önce geniş istişareler ile Cumhuriyet döneminde Trakya’nın manevi zenginliğine katkıda bulunmuş 23 şahsiyetin ve bunları tanıtacak isimlerin belirlendiğini ifade etti. İki yıllık çalışma neticesinde 13’ü vefat etmiş, 7’si hala hayatta olan 20 şahsiyetin tanıtıldığı Trakya’nın Manevi Dinamikleri kitabının yayınlandığını belirtti.
Prof. Dr. Mustafa Şentürk; Havlucu Ahmed Efendi, İbrahim Koçaşlı ve Hasan Gümüş hakkında bilgiler aktararak onların hayatlarından ibretamiz misaller verdi. Prof. Dr. Muhammet Altaytaş da adı geçen kitapta tanıttığı, bugün Yunanistan sınırları içinde bulunan Kavala’da, Kavala’lı Mehmet Ali Paşa Medresesi’nde 20 yıl eğitim gördükten sonra icazet alarak müderris olan 1924’te Nüfus Mübadelesi ile Kırklareli’ne bağlı Kurudere Köyü’ne hicret eden ve 1973 yılında vefat eden Müftü Yusufoğlu Ahmed Işık Efendi’nin hayatı ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Ayrıca böyle bir çalışmaya vesile olduğu için Ahmed Ay Bey’e teşekkür etti. Zira Müftü Ahmed Efendi örneğinde olduğu gibi kitapta adı geçen zatların birçoğu halkın hafızasında derin izler bırakmakla birlikte haklarında yazılı hiçbir metin bulunmamakta idi. Böyle bir çalışma ile kayda geçirilerek sonraki nesillere aktarılmasına vesile olmanın önemine işaret etti.
Trakya Üniversitesi’nden öğretim üyelerinin, İl Milli Eğitim Müdürlüğü idarecilerinin ve Edirne eşrafının katıldığı programa Edirneliler büyük teveccüh gösterdi.
Ek Resimler
Bu içerik 04.03.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 266 kez okundu.